همدلی کردن به وسیله معجون همدلی

همدلی,همدلی با دیگران,
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه

همدلی کردن به وسیله معجون همدلی

نویسنده: هلیا زرشناس، بازی‌درمانگر

تا حالا شده در یک مسابقه/ امتحان/کنکور/… که خیلی برایتان مهم بوده، اون نتیجه‌ای که دلتان می‌خواسته را نگرفته باشید؟
در این شرایط چه احساسی دارید؟ معمولا اطرافیانتان چه واکنشی نشان می‌دهند؟
این تجربه‌های ناراحت کننده بخشی از زندگی ماست. به شکل‌های مختلف و در شرایط متفاوت همه ما با آن روبه رو شده‌ایم. اما در همه ی این اتفاق‌ها یک معجون فوق العاده وجود دارد که اگر آن را بنوشیم به ما کمک می‌کند شرایط دشوار را کمی راحت‌تر بگذرانیم، کمتر احساس تنهایی کنیم، کمتر بترسیم و بهتر بتوانیم شرایط مان را مدیریت کنیم.

معجون همدلی
این معجون از ترکیب پذیرش، قضاوت نشدن و درک شدن از سمت عزیزانمان تهیه می‌شود. وقتی برای مثال در رابطه عاطفی‌مان با همسرمان به مشکل برمی‌خوریم و با دوستمان درد و دل می‌کنیم و این جملات را می‌شنویم:
“واااای تو چقدر حساس و زود رنجی، این که مشکل نیست، حداقل خدا رو شکر کن یه رابطه عاطفی داری که به مشکل بخوره، من چی بگم ….”
نه تنها غم وجودمان کم نمی‌شود بلکه در ذهنمان این باور شکل می‌گیرد که احساسی که داریم ارزشمند و قابل احترام نیست و به مرور این عدم پذیرش احساساتمان از سمت عزیزان در زندگی می‌تواند برایمان مشکل ساز شود. چرا که کم کم به این نتیجه می‌رسیم که کسی ما را درک نمی‌کند، تنهاییم، کسی نمی‌تواند به ما کمک کند و…
بنابراین وجود افراد امن و همدل در زندگی مان بسیار ضروری است. و از آنجایی که همدلی یک توانایی است، می‌توانیم تمرین کنیم تا خودمان به فرد امنی برای دیگران تبدیل شویم. یکی از رابطه‌های مهم که بروز همدلی در آن بسیار مهم است، رابطه با فرزندانمان می‌باشد. زیرا برای کودکان، والدین آیینه‌ای هستند که خودشان را در آن‌ها می‌بینند و می‌شناسند. و اگر در شرایط مناسب با احساسات کودکان همدلی کنیم، آن‌ها را تایید کنیم و پذیرایشان باشیم، در آینده فرزندانمان سطح استرس و اضطراب پایین‌تری را تجربه می‌کنند و همچنین در روابط عاطفی و کاری خود موفق‌تر خواهند بود، در شرایط سخت و دشوار زندگی بهتر از پس مشکلات بر خواهند آمد و …

چگونه با کودکتان همدلی کنید؟

هر زمان که کودکتان با چالشی مواجه شد که او را نگران، مضطرب، ناراحت و … ساخت. کنار او بنشینید، دستانش را به نرمی بگیرید و بگویید که درک می‌کنید که این اتفاق چقدر برای او ناراحت کننده/ سخت/ نگران‌کننده… است. اما مطمئن باشد که شما در کنارش هستید و حمایت‌اش می‌کنید.
مواظب باشید که لحن و چهره‌تان موقع ابراز همدلی‌تان مهربانانه باشد و کاملا نشان دهد که واقعا او را درک می‌کنید. برای اینکه بهتر این اتفاق صورت گیرد، هر زمان که می‌خواستید با کودکتان همدلی کنید، چندثانیه از دید او آن اتفاق را ببینید. برای مثال اگر کودکتان از برنده نشدن در مسابقه مهدکودک‌اش ناراحت و عصبانی است. نگویید:” این فقط یه مسابقه بچه‌گانه بودده. تو نباید اینقدر ناراحت باشی. تو زندگی از این شکست‌ها زیاد پیش میاد. این که چیزی نبوده…” از نگاه یک کودک ماجرا را ببینید. برای او این مسابقه مهم بوده است. حالا که با عینک او اتفاق را می‌بینید بهتر می‌توانید با او همدلی کنید و احساس‌هایش را درک و تایید کنید.

برای مثال بگویید: ای بابا چقدر می­تونه ناراحت­ت کرده باشه اینکه برنده نشدی…اوووم می­فهممت عزیزم… منم اگر جای تو بودم شاید خیلی ناراحت و عصبانی می­شدم… می­خوای توی یک نقاشی به من نشون بدی که چه اتفاقی افتاد؟ ( با اینکه از او بخواهید در قالب یک نقاشی احساسش را نشان دهد، به فرزندتان کمک کردید تا هیجان غم یا خشم­ش را به تصویر بکشد و حجم آن را کم کند)

معجون همدلی,همدلی کردن با دیگران,

این نکته را در نظر داشته باشید که همدلی به معنای تایید و ارزشمند شماردن احساس‌هاست و نه رفتارها. ممکن است گاهی که کودک‌تان از اتفاقی عصبانی است و چیزی را پرت می‌کند شما هم عصبانی شوید و نخواهید همدلی‌ای با او بکنید. اما این را بدانید که هدف شما این است که احساس‌های او را محترم شمارید و با او همدلی کنید.

نظرات و تجربیات خود را در ارتباط با این موضوع با ما در میان بگذارید و در صورت نیاز به مشاوره درباره این موضوع می توانید با ما از طریق لینک زیر در ارتباط باشد:

ارتباط با مشاوران نوجان کلینیک

, ,

1 دیدگاه ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مطالب پیشنهادی

فهرست
×
واتس آپ